Koristni nasveti

Uporaba in vzdrževanje PVC stavbnega pohištva

PVC okna in vrata zaradi svojega izrednega tesnenja zahtevajo drugačen način prezračevanja prostorov, saj v primeru, da oken ne odpiramo dovolj pogosto (vsaj 3x dnevno po 10 minut) pride do premajhne izmenjave zraka v prostoru, kar lahko povzroči nabiranje kondenzirane pare na notranji strani elementov. Čiščenje PVC oken je možno z vsemi obstoječimi čistili, razen s čistili v prahu, ki lahko povzročijo površinske poškodbe. Pri zidarskih delih je potrebno zaščititi elemente z zaščitnim trakom in se izogibati dotikov z ostrimi predmeti oz. materiali. Priporočamo mazanje okovja vsaj 1x letno s strojnim oljem na vseh gibljivih delih.


Odstranjevanje zaščitne folije

Zaščitno folijo je potrebno takoj po montaži odstraniti, saj je kasneje to težje, ker se lepilo veže s PVC profilom (npr. zaradi vremenskih vplivov). Folija je namenjena zaščiti med transportom oken in zaščiti pri montaži.


Prezračevanje

Če hočemo v prostoru vzdrževati optimalno klimo, je zelo pomembno pravilno prezračevanje oziroma zračenje. Večkrat na dan je potrebno v prostor spustiti novo količino zraka, saj to vpliva ne le na naše zdravje in počutje, pač pa tudi na celotno atmosfero prostora. Podjetje Leskovar design d.o.o. vam za enostavno prezračevanje prostorov nudi odlično rešitev, dvojnga nakipa PVC okna in PVC vrat.


Odpiranje na ventus "Na kip"

Pri odpiranju na ventus prihaja pogosto do napake v načinu odpiranja. Ko želimo okno odpreti na kip, je potrebno pomakniti kljuko v začetni položaj. Velikokrat se namreč zgodi, da imamo okno že odprto po horizontali, nato pa le obrnemo kljuko v položaj za odpiranje na ventus. V tem trenutku se krilo okna na treh straneh sname iz okovja.


Zakaj se okna rosijo?

Ker nova PVC okna odlično tesnijo, ob njih ni kroženja zraka. Zaradi (običajno) visoko toplotno zaščitne zasteklitve (nizek koeficient K faktor), obstaja majhna razlika med temperaturo prostora in temperaturo na notranji strani stekla. Tudi zaradi tega je kroženje zraka ob PVC oknu minimalno in zračenja prostorov preko zaprtega okna ni. Tudi najkvalitetnejše izolacijsko steklo se bo nujno orosilo, če bo v prostoru preveč vlage. V vsakem gospodinjstvu nastane ob kuhanju, kopanju in sušenju perila veliko vodne pare. Tudi človek preko dihanja doprinese k tej vlagi. Zaradi teh dodatnih količin vlage nastane v prostoru tolikšna relativna vlažnost, da lahko pride do kondenzacije. Zato se mora to odvečno vlago s pomočjo zračenja odstraniti. V nasprotnem sicer tvegamo, da bo vlaga v obliki plesni povzročila škodo na pohištvu ali na gradbenih elementih. Zato moramo nova PVC okna, pri katerih zaradi dobrega tesnjenja ni naravnega zračenja, redno odpirati.


Navodila za pravilno zračenje:

Zjutraj vse prostore (posebej kopalnico in spalnico) zračimo 20-30 minut Po potrebi preko dneva, če je možno s prepihom, več krat prezračimo prostore. To počnemo posebno po končanem kuhanju ali kopanju. Med zračenje PVC okna ne odpiramo le na pregib, temveč na široko. Na ta način bomo ob enakem učinku zračenja imeli pol manjšo izgubo energije. Med zračenjem zaprimo dovod ogrevalne energije.

Po možnosti ogrevajmo vse prostore enakomerno. Nočna temperatura naj ne bo za več kot 5° C nižja od dnevne. Na ta način preprečimo, da bo vlaga na ohlajenih površinah kondenzirala. S pravilnim zračenjem bomo prihranili energijo, ustvarili prijetno in zdravo klimo, ter preprečili nastanek škode.


Zvočna izolativnost

Pri izbiri PVC stavbnega pohištva igra pomembno vlogo tudi zvočna izolativnost. Vsak dan namreč živimo v hrupu, zato si radi privoščimo tudi trenutke »tišine«. Zvočna izolativnost (oznaka Rw, enota dB) je najpomembnejša pri zasteklitvi, saj steklo zavzema veliko površino elementa. Hrup je zelo neprijeten in pri ustrezni jakosti in trajanju lahko negativno vpliva na človeški organizem. Hrup zaznavamo zaradi nihanja zračnega tlaka, ki ga sprejema človeško uho in prevaja naprej v možgane.

Zvočna izolacija okna se meri v decibelih (dB). Višja je vrednost dB, boljša je zvočna izolacija okna. Zvočna izolativnost večslojnega stekla raste sorazmerno z debelino stekel, predvsem pa z razliko debelin notranjega in zunanjega stekla in se giblje od Rw 27 dB do 47 dB (večja je vrednost, boljša je zvočna izolativnost). Zvočna izolacija okna je odvisna od materiala okvirja, zasteklitve, tesnjenja okna in vgradnje.


Navodilo za uporabo vhodnih vrat z večtočkovnim zapiranjem

Kot že samo ime zgovorno pove, gre za varnostno zaporo, katere prvotni namen je zagotavljanje pasivne varnosti premoženja in ljudi, obenem pa tudi omogoča zatesnitev PVC vrat. Zapora je sestavljena iz sredinskega ohišja in pogonske čelne letve. Na čelni letvi so pritrjeni štirje okrogli zapiralni čepi, ki se pomikajo v vertikalni smeri. Sredinsko ohišje skriva mehanizem, ki poganja zapiralne čepe. Iz mehanizma skozi sredino čelne letve izstopata tudi vpad zapore, ki skrbi, da vrata, ki so primaknjena k podboju, tam tudi ostanejo, in zapah, ki služi za zaklepanje vrat.

Zapiralni čepi služijo temu, da se vratno krilo tesno prilega k podboju, za kar na podboju vrat potrebujemo še sredinsko zapiralno pločevino in štiri zapiralne ploščice. PVC okna in vrata zaradi svojega izrednega tesnenja zahtevajo drugačen način prezračevanja prostorov, saj v primeru, da oken ne odpiramo dovolj pogosto (vsaj 3x dnevno po 10 minut) pride do premajhne izmenjave zraka v prostoru, kar lahko povzroči nabiranje kondenzirane pare na notranji strani elementov. Čiščenje PVC oken je možno z vsemi obstoječimi čistili, razen s čistili v prahu, ki lahko povzročijo površinske poškodbe. Pri zidarskih delih je potrebno zaščititi elemente z zaščitnim trakom in se izogibati dotikov z ostrimi predmeti oz. materiali. Priporočamo mazanje okovja vsaj 1x letno s strojnim oljem na vseh gibljivih delih.